Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby het juiste slaapritme heeft?
Oorzaak 2: Het slaapritme
Er zijn verschillende oorzaken waarom je baby mogelijk niet goed slaapt, niet doorslaapt en vaak wakker wordt. Het juiste slaapritme is hierbij van groot belang. Op internet en fora vind je vaak verschillende slaapschema's, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is het juiste slaapschema wat bij jouw kind en zijn leeftijd past? In mijn vorige blog heb ik een eerste oorzaak van moeilijk slapen behandeld, en in deze blog wil ik ingaan op een andere oorzaak: het te laat naar bed brengen.
Het juiste slaapritme
Als je een jonge baby hebt, trap je sneller in deze valkuil dan je denkt: je brengt je baby te laat naar bed. Toch nog even knuffelen of denken "nu alweer slapen? Hij is net wakker!". Bij baby's is de tijd dat ze wakker kunnen blijven nog kort, namelijk 45 minuten. Dit betekent veel slapen op en dag, wat een jonge baby ook hard nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ga je over die maximale wakkertijd heen, dan mis je het juiste moment om te gaan slapen. Als je dit meerdere keren doet, zal het steeds moeilijker worden voor je baby om in slaap te vallen en uiteindelijk zul je dit ook 's nachts merken.
Naarmate je baby ouder wordt kan hij steeds wat langer wakker blijven tussen de slaapjes door. Eerst wordt dit 60-90 minuten, vanaf 8 maanden wordt dit 2 – 3- 4 uren en een peuter houdt uiteindelijk 5 - 6 uren vol. Tussen de 3 en 4 jaar zal het middagslaapje verdwijnen. Als het middagslaapje vervalt, zal de bedtijd wel vervroegd moeten worden. Het is verleidelijk om je kind langer wakker te houden omdat er bijvoorbeeld nog gegeten moet worden of omdat je partner net thuiskomt van werk, of misschien denk je dat als je je kind extra moe maakt hij beter zal slapen. Doe dit niet, een oververmoeid kind kan moeilijk in slaap vallen, slaapt onrustiger en wordt dus vaker wakker 's nachts. Mijn advies is op tijd naar bed gaan. Kijk niet naar de klok, maar naar je kind. Met andere woorden: let op de signalen van vermoeidheid en houd rekening met de juiste wakkertijden voor zijn leeftijd. Vaste bedtijden zullen dan vanzelf ontstaan.
De juiste timing
De juiste timing is dus ontzettend belangrijk om goed te kunnen slapen. Je wilt je kind binnen de slaapwindow de kans geven om te slapen. De wakkertijd is de maximale tijd, ga daar niet overheen. Dit heeft alles te maken met hormonen: aan het einde van de wakkertijd is het melatoninegehalte (het slaaphormoon) het hoogst en cortisol (het stresshormoon) het laagst. Resultaat: het meest geschikte moment voor je kind om te kunnen slapen.
Lukt het niet om een goed slaapritme te krijgen voor je baby, en blijven de slaapjes kort en/of wordt je baby vaak wakker in de nacht? Ik help je hier graag bij. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, dan kunnen we bespreken wat ik voor je zou kunnen betekenen en is er een klik van beide kanten, dan help ik je graag op weg naar meer slaap en rust.
Ik ontmoet je graag.
Warme groet,
Marijn