Mijn baby wil niet slapen

Oorzaak 3: overprikkeld zijn

Je baby lijkt nog niet moe en is alert en actief. Je besluit om nog even te wachten voordat je hem naar bed brengt, maar uiteindelijk slaapt hij niet goed in en wordt hij hyperactief. In deze blog bespreek ik oorzaak 3 van niet goed slapen: overprikkeling.

Een baby is nog heel klein en alles is nieuw voor hem. Daarnaast zijn jonge kinderen erg gevoelig en al die prikkels komen hard bij hen binnen. Als ouder zijn we hier meer aan gewend of hebben we een manier gevonden om ermee om te gaan. Een baby of jong kind kan echter nog niet aangeven waar zijn grenzen liggen. Het is jouw taak als ouder om die grenzen voor je kindje te bepalen en hem daarin te begeleiden.

Alle prikkels die bij je kindje binnenkomen zorgen ervoor dat hij alert blijft, hetzelfde gebeurt wanneer je de wakkertijd overschrijdt. Dit komt door de invloed van hormonen. Wanneer je over de maximale wakkertijd gaat, neemt het slaaphormoon (melatonine) af en krijgen de stresshormonen cortisol en adrenaline de kans om hun werk te doen. Slapen wordt dan een uitdaging en zal moeilijk gaan.

 Wat kun je doen om overprikkeling te voorkomen?

-      Houd je aan de juiste wakkertijden;

  • Zorg voor voldoende rustmomenten en plan niet te veel activiteiten op één dag;

  • Maak duidelijk onderscheid tussen speeltijd en bedtijd voor je peuter of kleuter;

  • Creëer een rustige sfeer minstens een uur voor bedtijd: vermijd drukke spelletjes en schermgebruik;

  • Geef je kindje na een drukke dag opvang de mogelijkheid om tot rust te komen en vervroeg eventueel de bedtijd;

  • Maak de slaapkamer zo donker mogelijk en gebruik eventueel een zacht nachtlampje (rood/oranje licht);

  • Volg het vaste bedtijdritueel;

  • Sensorisch speelmateriaal, zoals klei, kleuren etc, of beweging als springen op een trampoline of een rondje buiten rennen, helpen om prikkels te verwerken.

Om de oplossing voor goed slapen te vinden, is er zelden sprake van een enkele oorzaak. Daarom bekijk ik slaap holistisch, en is het dus van belang om alle factoren die meespelen bij slaap mee te nemen. Want pas wanneer alle puzzelstukjes op hun plek liggen, klopt het geheel. Kun je wel wat hulp gebruiken om helder te krijgen wat er speelt en daarvoor praktische tips en advies te krijgen? Ik help je graag. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken wat er mogelijk is.

Ik ontmoet je graag!

Warme groet,

Marijn

Vorige
Vorige

Slaapschema voor een baby van 1 jaar oud

Volgende
Volgende

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby het juiste slaapritme heeft?