Slaapschema voor een baby van 1 jaar oud

Slaapritme vanaf 12 maanden: het 2-3-4 ritme

Je baby is 1 jaar geworden, wat een mijlpaal! Nu is hij een echte dreumes. Maar verandert er iets in het slaapritme wanneer een baby 12 maanden oud wordt? Hoe ziet de slaap eruit en hoeveel slaapjes zijn er overdag nodig?

De hoeveelheid slaap

Wanneer je baby 1 jaar is geworden zal hij gemiddeld ongeveer 14-15 uur slapen per dag slapen, waarvan ongeveer 11 uur gedurende de nacht en verdeeld over 2 slaapjes overdag. Houd er rekening mee dat dit slechts een gemiddelde is, elk kindje is uniek. De slaapjes verschillen vaak in lengte, maar het is goed om je dreumes te laten wennen aan twee langere slaapjes overdag. Slaapt je kind wat korter, dan kom je uit op een eerdere bedtijd. Dit kan per dag verschillen. ’s Nachts zou je baby nu in staat moeten zijn om door te slapen.

 Slaapritme

Door gebruik te maken van de juiste timing kan het slapen makkelijker maken. Hiervoor kun je gebruik maken van wakkertijden, waarmee je kunt werken aan de juiste hoeveelheid slaapuren en spreiding van dutjes.

Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 1 jaar oud? Het volgende ritme, genaamd het "2-3-4" ritme, werkt goed voor deze leeftijdsfase. De cijfers staan voor maximale wakkertijden tussen de slaapjes die passend zijn bij deze fase. Dit betekent dat je kind na 2 uur wakker zijn in de ochtend mag gaan slapen, het tweede slaapje na 3 uur en aan het einde van de dag tot bedtijd na 4 uur. Door regelmaat, routine en het volgen van de juiste wakkertijden kun je dit slaapritme instellen. Werk niet met vaste bedtijden, deze zullen vanzelf ontstaan als het ritme klopt en je kind voorspelbaar slaapt. Je zult merken dat tijden wennen en je kind vermoeid zal raken op de momenten waarop hij gewend is om te gaan slapen.

Alles na 18:00 uur is een geschikte bedtijd en de ochtend kan beginnen vanaf 06:00 uur. Dit is gebaseerd op het circadiaanse ritme en de invloed van licht en zon.

Slaapschema van een baby van 12 maanden oud

Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe het slaapritme van een éénjarige baby eruit kan zien:

Slaapschema - 2-3-4

07.00             Wakker

09.00             Slapen

10.30              Wakker

13.30              Slapen

15.00              Wakker

19.30              Slapen

Kenmerken in deze leeftijdsfase

Wanneer je baby 1 jaar oud wordt, zal het niet meteen gemakkelijk zijn. In deze periode vindt namelijk de derde slaapregressie plaats. Neem dus rustig de tijd.

Kinderen in deze leeftijdsfase beginnen steeds beter actie en reactie te begrijpen. Ze ontdekken hoe dingen werken. Rituelen en regelmaat zijn belangrijk. Wees consistent en vermijd strijd bij bedtijd. Het kan ook voorkomen dat kinderen overdag minder goed slapen in deze periode. Het lijkt dan misschien dat je baby klaar is om een slaapje over te slaan, maar doe dit niet. Je kind is er nog niet aan toe om naar 1 slaapje overdag te gaan en zal snel oververmoeid raken. Vanaf 18 maanden kun je overstappen naar één slaapje overdag (hoe je dat doet lees je hier).

Tips voor deze fase

  • Maak activiteiten voorspelbaar: zorg voor rust, routine en regelmaat. Plan niet te veel op een dag en voorkom te veel prikkels.

  • Houd je aan de wakkertijden. Volg het 2-3-4 slaapritme, waarbij de cijfers staan voor het aantal uren.

  • Pas de wakkertijden aan als het een drukke dag is geweest. 

  • Maak gebruik van een bedtijdritueel, houd deze kort en rustig. De meeste kinderen vinden voorlezen erg leuk op deze leeftijd. Let wel op je eigen grenzen, dreumesen kunnen nu meer verzoeken hebben. Volg een vaste volgorde, wees consistent en doe niets wat je niet steeds wilt doen.

  • Blijf werken aan de slaapgewoonte: leg je kind zo goed als wakker in bed.

  • Werk niet met vaste bedtijden, deze ontstaan vanzelf als het slaapritme goed is.

  • Wacht met het overstappen naar een peuterbed. Het ledikant biedt natuurlijke begrenzing en geeft je kind een gevoel van veiligheid.

Kom je er zelf niet uit? Lukt het niet om een fijn slaapritme te vinden dat past bij jouw baby? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen we bespreken wat ik voor jullie kan betekenen. Als er een klik is aan beide kanten, help ik jullie graag op weg naar meer rust en slaap in huis.

Ik ontmoet je graag!

Warme groet,

Marijn

Vorige
Vorige

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind goed kan slapen?

Volgende
Volgende

Mijn baby wil niet slapen