Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind goed kan slapen?

Oorzaak 4: Het ontbreken van een bedtijdritueel en routine

Het is fijn om lekker te kunnen slapen, maar soms denkt je baby daar anders over, zelfs als hij erg moe is. Slapen moet je leren, en jij als ouder kunt je kind daarbij helpen. Als je baby niet wil slapen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Ik heb al 3 oorzaken behandeld van de meest voorkomende problemen die zich voordoen bij slecht slapen. Vandaag ga ik in op de vierde oorzaak.

Oorzaak 4: Het ontbreken van een bedtijdritueel en routine.

Routine

Een pasgeboren baby heeft nog geen vast bedtijdritueel nodig, maar heeft wel baat bij regelmaat. Routine betekent dat er vaste handelingen zijn waardoor duidelijkheid, voorspelbaarheid en houvast worden geboden. Dit houdt in dat dagelijkse activiteiten volgens een vast patroon worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: slapen-voeden-spelen - knuffelen. Zorg ervoor dat de activiteiten voorspelbaar blijven, kondig ze aan en verminder overprikkeling gedurende de dag, omdat dit extra impact heeft op jonge kinderen.

Bedtijdritueel

Waar routine veiligheid en structuur biedt, helpt een ritueel om emoties onder controle te houden en met overgangssituaties om te gaan. Dit is vooral belangrijk bij het slapengaan, een overgangsmoment. Daarbij zorgt een bedtijdritueel voor signalen naar de hersenen: het is tijd om te slapen. Een ritueel bestaat uit een reeks handelingen die je volgens een bepaalde volgorde uitvoert. Een ritueel kan er als volgt uitzien: baden (dim indien mogelijk het licht in de badkamer), pyjama aandoen, tandenpoetsen, gordijnen sluiten, slaapzakje aan, een verhaaltje voorlezen, knuffels goed neerleggen, mama/papa een kus geven enzovoort. Sluit het bedtijdritueel af door bijvoorbeeld te zeggen: "slaap lekker en tot morgen".

Gebruik het ritueel ook overdag, al mag het dan wat korter zijn. Het is belangrijk dat je consistent bent en elke keer dat je kind gaat slapen dezelfde handelingen verricht. Dit zijn signalen voor slaap. Je kind weet door ervaring wat er zal gebeuren en wat er van hem verwacht wordt. Zo wordt hij niet overweldigd en is hij klaar om te gaan slapen. Slapen is niet simpelweg op een knop drukken; de overgang naar slaap verloopt geleidelijk en een bedtijdritueel helpt deze geleidelijke overgang mogelijk te maken. Het geeft een gevoel van veiligheid en herkenning. Hij kan loslaten. Als je geen bedtijdritueel hebt of gehaast bent omdat het al laat is, mist je kind de signalen of de rust die juist zo nodig zijn om in slaap te vallen. Neem echt de tijd en creëer rust wanneer je je kind naar bed brengt. Je kind merkt het als jij gestresst bent en uiteindelijk duurt het langer voordat hij in slaap valt. Er komt verzet en oververmoeidheid steekt de kop op.

Besef dat routine en een bedtijdritueel belangrijk zijn voor een goede nachtrust van je kind. De routine geeft aan dat slapen eraan komt en het ritueel is nodig om in slaap te kunnen vallen.

Heeft jouw kind of baby moeite met slapen en kan je daar hulp bij gebruiken? Ik help je daar graag bij door holistisch naar slaap te kijken, en zo de kern van het probleem het te vinden. Wil je ook geholpen worden op een liefdevolle en positieve wijze? Maak gerust eerst een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Warme groet,

Marijn

 

Vorige
Vorige

Waarom wil mijn baby niet slapen?

Volgende
Volgende

Slaapschema voor een baby van 1 jaar oud