Wanneer is het juiste moment om je baby vaste voeding te geven?

Na 4 maanden of 6 maanden?

Vaste voeding

Vanaf wanneer begin je met vaste voeding? Het beginnen met vaste voeding roept vaak verschillende meningen op. Mijn advies voor ouders is om te starten met vaste voeding wanneer hun baby zes maanden oud is. De eerste maanden van een baby zijn belangrijk voor hun lichamelijke ontwikkeling, inclusief de rijping van de darmen en het immuunsysteem.

Darmen

Het duurt ongeveer zes maanden tot de darmen volledig gerijpt zijn. Als een baby geboren wordt, zijn de darmen ‘lek’, dit betekent dat de darm nog te veel doorlaat. Daardoor kan eigenlijk alles het lichaam in. Zie het als schuifdeurtjes die nog moeten sluiten, maar nog niet sterk genoeg zijn. . Pas na 6 tot 12 maanden zijn de binnenste cellagen en schuifdeurtjes echt klaar om hun werk goed te doen. Deze ontwikkeling gaat sneller bij baby's die borstvoeding krijgen, omdat moedermelk stoffen bevat die direct in het bloed van de baby terechtkomen (zoals afweereiwitten) en het zorgt ook nog voor een extra beschermlaagje aan de binnenkant van de darm.

Risico’s van te vroeg starten met vaste voeding

Er zijn een aantal risico’s van te vroeg starten met vaste voeding. Zo kan er overgewicht ontstaan, ademhalingsproblemen, ontstekingen in het spijsverteringskanaal, huidaandoeningen en eczeem. Uit onderzoek blijkt dat deze risico's afnemen wanneer een kind tot zes maanden exclusief moedermelk krijgt.

Wanneer start je met de eerste hapjes?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de overgang naar vaste voeding niet plotseling plaatsvindt zodra je baby zes maanden oud is. Elk kind is uniek en het kan zijn dat je baby iets eerder of later klaar is voor vaste voeding dan precies op zes maanden. Maar vier maanden is echt te vroeg. Het lijkt misschien alsof je baby klaar is voor vast voedsel omdat hij het eten uit jouw mond kijkt en ernaar grijpt, maar dit betekent niet dat hij al toe is aan vaste voeding. Je baby is erop gericht om volwassenen na te doen, jij bent zijn rolmodel.

Signalen die aangeven dat je baby klaar is voor vaste voeding:

  • Je baby kan zelfstandig rechtop zitten en brengt gericht eten naar zijn mond.

  • Je baby maakt kauwbewegingen en gaat niet meteen kokhalsen als er iets in mond zit.

Introductie van vaste voeding

Bij het introduceren van vaste voeding moet het buikje van je baby wennen aan de nieuwe hapjes. Bouw dit langzaam op, de vaste voeding is in de eerste tijd echt ter introductie, het is bijvoeding. De voedingsbehoefte wordt nog volledig uit de melkvoedingen gehaald. Is je baby tussen de 6-8 maanden oud, dan is 1 hap in principe voldoende. Een volledig menu is nog niet nodig, omdat de melkvoeding nog steeds de belangrijkste voedingsbron moet zijn. Dit is een oefenfase waarin je baby smaken leert kennen. Naarmate je baby ouder wordt, kun je de hoeveelheid voeding uitbreiden naar twee hapjes vanaf 8 maanden en vanaf 9 maanden kun je naast groenten ook granen zoals rijst, pasta en aardappelen introduceren. Vanaf 12 maanden kun je hier vlees aan toevoegen en geef je een compleet menu (dan eet hij met de pot mee).

Tips voor het geven van vaste voeding

  • Begin met 1 soort groente (zoete aardappel, wortel, broccoli of bloemkool) zodat je kind verschillende smaken kan leren herkennen. (Er wordt gezegd dat een kind iets wel 20x moet proeven om het lekker te gaan vinden).

  • Voor fruit kun je beginnen met avocado, peer of abrikoos.

  • In de eerste paar maanden zal je baby nog niet veel eten, dus het kan handig zijn om kleine porties in te vriezen.

  • Maak zelf de hapjes klaar zodat je precies weet wat erin zit.

Vaste voeding en relfux

Als je baby last heeft van reflux, zijn er bepaalde dingen waarop je kunt letten:

  • Geef vers fruit zonder schil.

  • Kook of stoom alles, inclusief fruit.

  • Geef nitraatrijke groenten niet vaker dan twee keer per week en warm deze groenten niet twee keer op.

  • Wees voorzichtig met aardbeien, kiwi's, tomaten, varkensvlees, citrusvruchten, chocolade en specerijen, omdat deze allergieën kunnen veroorzaken of krampjes kunnen versterken.

Recept

Ik geef jullie graag een recept mee ter inspiratie.

Broccoli pannenkoekjes (vanaf 9 maanden)

 

INGREDIENTEN 

o   120 gram broccolirijst

o   120 gram wortel

o   75 gram geraspte kaas

o   2/3 eieren

o   Kokosolie

 

ZO MAAK JE HET

1.          Als je geen broccolirijst hebt: rasp je een broccoli fijn. Rasp ook de wortel fijn. Meng door elkaar in een kom en zet dit aan de kant.

2.       Voeg de kaas en eieren toe, kneed door elkaar en laat even staan. Let op! Voeg niet gelijk alle eieren toe, het mengsel moet niet te nat zijn. Eventueel kun je ook nog extra groente toevoegen.

3.       Maak met je handen bolletjes van het mengsel, druk stevig aan en druk daarna plat, zodat je kleine pannenkoekjes krijgt.

4.       Verhit een pan met wat olie en bak hierin de pannenkoekjes goudbruin.

5.       En dan: lekker opeten!

Warme groet,

Marijn

Vorige
Vorige

Van 2 naar 1 slaapje

Volgende
Volgende

Het effect van een latere bedtijd voor je kind