Het effect van een latere bedtijd voor je kind

Later naar bed = later wakker?

Kan het effect hebben om je kind later naar bed te brengen dan normaal? Is dit een fabel of feit? Het antwoord is dat het juist geen latere bedtijd oplevert. Hoe kan dat? Als je kind oververmoeid raakt, wordt het moeilijker om in slaap te vallen en zal de slaap onrustiger zijn. Als gevolg daarvan zal jouw baby gedurende de nacht vaker wakker kunnen worden. Daarom is het beter om je kind op tijd naar bed te brengen.

Maar hoe weet je wat een juiste bedtijd is?

De wakkertijden die passen bij de leeftijd van je baby zijn daarvoor belangrijk. Alleen oudere kinderen hebben al een vastere bedtijd. Baby's hebben maar een beperkte periode tussen hun slaapjes waarin ze wakker kunnen blijven. Ga je daar overheen, dan mis je snel het ideale moment (de slaapwindow) om goed te kunnen slapen. Als dit een paar keer gebeurt, zal het overdag steeds moeilijker worden om te slapen en heeft dit ook gevolgen voor de nacht. De dag weerspiegelt immers de nacht. In de eerste maanden kunnen baby's maximaal 60-90 minuten wakker blijven tussen hun slaapjes, vanaf ongeveer acht maanden wordt dit iets langer: 2, 3 en 4 uur tussen elk slaapje. Een dreumes kan tot wel 5 uur wakker blijven en een peuter laat uiteindelijk zijn middagslaapje vallen (het liefst vanaf 3 jaar), waardoor de bedtijd naar voren wordt geschoven.

Wakkertijden en slaapsignalen

Door te kijken naar de wakkertijden en slaapsignalen kun je bepalen hoe laat je kind naar bed gaat. Dit zorgt voor minder weerstand bij het slapengaan, makkelijker inslapen en minder wakker worden gedurende de nacht. Let er wel op dat je kindje niet tussen 17.00 en 18.00 uur slaapt, dit is de zogenaamde 'verboden zone'. De bedtijd moet na 18.00 zijn en je wilt dat je kind voor 21.00 in bed ligt.

Heb je moeite om een goed ritme te vinden voor jouw kind, slaapt je baby overdag niet goed of wordt hij of zij vaak wakker in de nacht? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om jullie situatie te bespreken, en als er een klik van beide kanten is, help ik jullie graag op weg naar meer rust en slaap in huis.

Warme groet,

Marijn

Vorige
Vorige

Wanneer is het juiste moment om je baby vaste voeding te geven?

Volgende
Volgende

Wintertijd