Lezen met je kind: positieve effecten op ontwikkeling!

Voorlezen, wat mij betreft kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het een goede invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen.

Het is bewezen dat frequent voorlezen, praten en zingen vanaf een paar maanden oud een hogere taalscore oplevert. Bovendien versterkt het de emotionele band tussen ouder en kind.

Het boekje

Bij het kiezen van boekjes om mee te beginnen, is het belangrijk om zowel naar de inhoud als naar de buitenkant te kijken. Elk kind groeit op zijn eigen manier, dus let goed op welk type boekje aansluit bij de ontwikkelingsfase van je kindje.

-       Soort boekje

Wat voor soort boek kun je het beste kiezen? Vanaf 3 maanden kun je het beste beginnen met stoffen boekjes, badboekjes, voelboekjes, boekjes met geluid, hardkartonnenboekjes. Ook kun je kiezen voor aanwijsboekjes of prentenboeken met korte simpele verhaaltjes of boekjes met geluid of flapjes.

-       Onderwerp

Het onderwerp van het boekje moet aansluiten bij de leefwereld van je kindje. Kies daarom onderwerpen zoals dieren, lichaam, eten, familie of huis en tuin.

-       Inhoud

Voor de inhoud van het boekje is het belangrijk dat het de aandacht trekt en vasthoudt. Zorg er ook voor dat het boekje aantrekkelijk is doordat er contrasterende kleuren, eenvoudige illustraties en interactieve elementen zijn.

-       Vorm van het boekje

Daarnaast is het belangrijk dat het boekje veilig en gebruiksvriendelijk is voor je kindje, zonder scherpe hoeken of losse onderdelen.

Hoe kun je het lezen stimuleren?

Om taalstimulatie te bevorderen kun je ervoor zorgen dat er altijd boekjes binnen handbereik zijn in huis. Herhaling van favoriete boekjes is effectiever dan steeds nieuwe verhalen introduceren. Creëer een leeshoekje waar je kindje zich kan terugtrekken en lees samen het favoriete boekje keer op keer. Stimuleer lezen ook door zelf het goede voorbeeld te geven en laat je kindje zien dat lezen leuk is.

Er zijn zes belangrijke redenen om regelmatig voor te lezen aan je kindje.

1. Woordenschat

Voorlezen helpt de woordenschat van jouw kind te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat kindjes van 6 tot 8 maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden oud een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan leeftijdsgenoten die niet voorgelezen worden.

2. Inlevingsvermogen

Door het voorlezen van boekjes over alledaagse dingen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties. Ze leren over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en daardoor groeit het inlevingsvermogen.

3. Emotionele band

Voorlezen doe je samen, lekker knuffelen en plezier maken. Een mooi 1- op -1 momentje. Dit heeft een positieve invloed op de relatie tussen ouder en kind, er ontstaat een sterkere emotionele band.

4. Meer zelf lezen

Voorlezen is een goede voorbereiding op zelfstandig lezen. Kinderen leren dat het leuk is om te lezen. Op latere leeftijd gaan ze daardoor vaker zelf lezen en dat bevordert hun schoolprestaties.

5. Beter slapen

Voorlezen voor het slapengaan zal ik zeker aanraden. Het is beter dan tv-kijken of staren naar een tablet, dit heeft namelijk een negatieve invloed op slaap. Een boekje lezen past perfect in het bedtijdritueel, kinderen vinden het leuk, en zo is er bewuste en kwalitatieve aandacht voor je kind. Wat weer bijdraagt aan een betere nachtrust.

Kortom, voorlezen is niet alleen leuk, maar heeft ook vele positieve effecten op de ontwikkeling van je kind.

Vorige
Vorige

Het slaapschema van je baby vanaf 6 maanden

Volgende
Volgende

Slaapritme baby 4 tot 6 maanden