Het slaapschema van je baby vanaf 6 maanden
Slaapritme van 6 tot 8 maanden
In deze blog zal ik je vertellen hoe de slaap van je baby eruitziet wanneer hij 6, 7 of 8 maanden oud is. Wat is het ideale slaapritme voor deze leeftijd? Hoeveel slaapjes heeft hij overdag nodig?
Zodra je baby de leeftijd van 6 maanden bereikt, kom je in een wat rustiger vaarwater. De slaapregressie van 4 maanden is voorbij en het gaat nu om het werken aan een goed slaapritme, en je kan het slapen meer gaan trainen.
Hoeveelheid slaap
Tijdens deze fase zal je baby gemiddeld zo'n 14-16 uur per dag slapen, waarvan ongeveer 11 uur 's nachts en verdeeld over 3 of 4 slaapjes overdag. Dit zijn gemiddelden, want elk kindje is uniek. Als je baby vier slaapjes overdag doet, zullen deze wat korter zijn. Bij drie slaapjes zijn er vaak twee langere slaapjes en aan het einde van de dag nog een kort slaapje. ’s Nachts kan je baby doorslapen omdat de lange periode van slapen beter gereguleerd wordt. Hij kan (maar hoeft nog niet) tien tot twaalf uur achter elkaar slapen zonder voeding. Nachtvoeding (vooral bij flesvoeding) kan dus komen te vervallen. In het geval van borstvoeding is het nog steeds normaal om 's nachts te voeden.
Slaapritme
Alles draait om de juiste timing, als deze klopt zal het slapen ook makkelijker gaan. Slaapuren en -spreiding zijn de sleutelwoorden en daarvoor gebruik je de wakkertijden.
Als je baby tussen de 6 en 8 maanden oud is, wil je het slaapritme goed instellen aan de hand van wakkertijden. Het draait om het moment waarop je baby slaapt binnen de juiste timing en voldoende aantal slaapuren krijgt. Wanneer hij slaapt volgens een natuurlijk ritme, zal dit bijdragen aan betere kwaliteit van zijn slaap. Door regelmaat, routine en de juiste wakkertijden aanhouden, kan je dit ritme instellen.
Wat is dan het ideale slaapritme vanaf 6 maanden?
De slaapregressie van 4 maanden heeft de slaapstructuur in de hersenen veranderd, en dit zorgt ervoor dat je baby wat langer kan zijn. Het volgende slaapritme wil je vanaf 6 maanden aanhouden, 2-90-90-3. Elk cijfer staat voor de maximale duur tussen twee slaapjes die past bij deze leeftijdsfase. Dit betekent dat je baby in de ochtend na 2 uren wakker zijn, mag gaan slapen. Bij het tweede (en misschien derde) slaapje wil je 90 minuten tussen de slaapjes aanhouden en aan het einde van de dag tot bedtijd 3 uren. Merk op dat dit om maximale tijden gaat: tegen de tijd dat de wakkertijd voorbij is, wil je dat je baby klaar is om te gaan slapen zodat hij de kans heeft om in slaap te vallen (of hij daadwerkelijk in slaap valt, bepaalt hij zelf). Ga niet over de wakkertijd heen, langer slapen gaat beter als het ritme klopt. Je wilt dit ritme goed instellen zodat je baby eraan gewend raakt.
Door langere wakkertijden ontstaat er meer structuur en voorspelbaarheid in het aantal slaapjes overdag en gedurende de dag in het algemeen. Er worden dus minder slaapjes gedaan, maar deze duren wel langer. Er ontstaat geleidelijk een vastere bedtijd, mits de slaapjes overdag ook voorspelbaar zijn (volg altijd de wakkertijden, en zo het natuurlijke ritme van jouw kind). De meeste baby's gaan tussen 18.00 - 20.30 uur naar bed.
Op de leeftijd van 8 maanden vindt er een overgang plaats naar een nieuw ritme, wat gepaard gaat met slaapregressie. Hierover vertel ik meer vertellen in dit blog.
Slaapschema
Hieronder geef ik voorbeelden van hoe het slaapritme eruit kan zien vanaf 6 maanden:
07.00 Wakker
09.00 Slapen
11.00 Wakker
12.30 Slapen
14.30 Wakker
16.00 Slapen
16.45 Wakker
19.45 Slapen
of
06.00 Wakker
08.00 Slapen
08.45 Wakker
10.15 Slapen
11.45 Wakker
13.15 Slapen
14.00 Wakker
15.30 Slapen
16.30 Wakker
19.30 Slapen
Hoe kun je je baby helpen om in het juiste slaapritme te komen?
· Baby’s houden van voorspelbaarheid: zorg voor rust, routine en regelmaat. Maak de activiteiten voorspelbaar en verminder prikkels.
· Houd je aan de wakkertijden: 2 uur - 90 minuten - (90) minuten - 3 uur.
· Maak gebruik van een bedtijdritueel, houd deze kort en rustig.
· Werk verder aan slaapgewoontes en slaaptechnieken door je baby slaperig (of steeds meer wakker) in zijn wieg, ledikant of kinderwagen te leggen.
· Start elke dag op een vast tijdstip, ook in het weekend. Hierdoor stel je het slaapritme optimaal in en creëer je voorspelbaarheid gedurende de dag. Na verloop van tijd zal dit steeds beter gaan werken. Zo worden de slaapjes en bedtijd steeds voorspelbaarder.
· Zorg ervoor dat je baby niet meer slaapt na 17.00 uur (maak hem eventueel wakker), zodat hij voldoende slaapdrang heeft om 's avonds en 's nachts te slapen. Een geschikte bedtijd is na 18.00 uur.
Lukt het niet om een fijn slaapritme te vinden dat past bij jouw baby? Met een gratis kennismakingsgesprek, kunnen we bespreken wat ik voor jullie kan betekenen. Als er een klik is, help ik jullie graag op weg naar meer rust en slaap in huis.
Warme groet,
Marijn