Slaapritme baby 4 tot 6 maanden

Slaapschema baby 5 maanden

Je hebt nu een baby van 4, 5 of 6 maanden oud. Maar wat is eigenlijk een goed slaapritme voor deze leeftijd? Hoeveel slaap heeft jouw baby nodig en hoe ziet zijn/haar dag eruit? Is het al mogelijk dat je kindje 's nachts doorslaapt?

Deze periode kan behoorlijk uitdagend zijn als het op slapen aankomt. Je baby heeft rond de 4 maanden te maken met een slaapregressie, die wel 6 weken kan duren. Dit kan ervoor zorgen dat de slaapjes onrustiger worden. Je wil dus vooral pappen en nathouden en zorgen voor slapen hoe dan ook zonder te vervallen is te afhankelijke hulp. Daarnaast is het belangrijk om aan goede slaapgewoontes te werken en het juiste slaapritme in te stellen.

Hoeveelheid slaap

Wat betreft de slaap: je baby zal tussen de 14-16 uur per dag slapen, maar wanneer hij/zij ongeveer 6 maanden oud is, zal dit verschuiven naar zo'n 14 uur per dag. Gemiddeld genomen zal je kindje zo'n 11 uur slapen in de nacht.


Overdag doet je baby meestal vier slaapjes, waarvan er meestal twee langer duren (ongeveer 1 à 2 uur) en twee wat korter. Maar het kan ook zo zijn dat je baby alleen nog maar korte dutjes doet, vooral als hij/zij veel onrust heeft gehad. Gedurende de nachten zal je baby steeds beter doorslapen, hoewel dit rondom de 4 maanden door de slaapregressie wel verstoord kan worden. Door de slaapregressie kan het slapen onrustiger worden en kan je baby vaker wakker worden 's nachts.

Slapen-4,5,6-maanden.jpg

Slaapregressie

Een slaapregressie vindt plaats op een bepaalde leeftijd en is een fase waarin je kindje grote ontwikkelingssprongen maakt en kan zo’n 6 weken duren. Tijdens deze periode verandert de biologische klok van je baby en ontstaat er een andere slaapstructuur.
Rond de 4 maanden bereikt je baby dus een slaapregressie, wat een belangrijke mijlpaal is op het gebied van slapen, omdat de slaappatronen nu volwassener worden en meer overeenkomen met die van volwassenen. Er gebeurt namelijk heel veel in het brein en de slaappatronen van je baby.

Hoe merk je dat deze slaapregressie invloed heeft op het slapen van je baby?

-       Je baby doet kortere slaapjes (45 minuten) overdag en waardoor hij/zij veel slaapjes nodig heeft.

-       Hazenslaapjes komen vaak voor.

-       ‘s Nachts kan je baby vaker wakker worden.

-       Je baby slaapt nu veel lichter, terwijl hij eerst dieper, langer en vaster sliep.

Hoe ga je om met deze slaapregressie?

Geef je baby wat hij/zij op dat moment nodig heeft. Structuur en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor je baby, dus zorg ervoor dat hij/zij hoe dan ook kan slapen binnen de juiste timing. Ga bijvoorbeeld wandelen of draag je baby wanneer hij/zij dan wel kan slapen. Pas echter op voor de valkuil van te veel steun bieden of te vaak voeden. Zorg ervoor dat na deze intensieve periode de hulp weer wordt afgebouwd.

Slaapritme

Wanneer je baby 4, 5 of 6 maanden oud is, wil je het slaapritme goed instellen door gebruik te maken van de wakkertijden. Het draait allemaal om het juiste ritme en voldoende slaapuren binnen bepaalde tijden. Waar je baby slaapt, is minder van belang gezien de slaapregressie waarin hij/zij zich bevindt. Een natuurlijk slaapritme resulteert vaak in betere herstelprocessen en een verbeterde slaapkwaliteit. Door regelmaat, routine en het volgen van de juiste 'wakkertijd', kun je dit ritme instellen. Houd een 'wakkertijd' aan van 90 minuten, wat betekent dat je kindje tussen de slaapjes door maximaal 90 minuten wakker mag zijn voordat hij/zij weer klaar moet zijn om te gaan slapen. Werk niet met vaste bedtijden, ook niet 's avonds. Wel zal je baby steeds wat eerder de nacht ingaan, mits er overdag genoeg en binnen de juiste timing wordt geslapen. Blijf de wakkertijden, en dus je baby, volgen. 

Slaapschema

Het slaapritme kan er als volgt uitzien:

06.00             Wakker

07.30             Slapen

09.00             Wakker

10.30               Slapen

11.15                 Wakker

12.45               Slapen

13.30               Wakker

14.45               Slapen

15.15                Wakker

16.15                Slapen: Ga wandelen of gebruik de draagzak

17.00               Wakker

18.30               Bedtijd

22.00              Dreamfeed (wanneer je baby zich meldt of wanneer je zelf naar bed gaat)

Eventueel 1 of 2 nachtvoeding(en). 

LET OP: het is een voorbeeld slaapschema zodat je kunt zien hoe je de wakkertijden toepast.

Hoe kun je jouw baby van 4,5 of 6 maanden helpen op het gebied van slaap?

·       Baby’s houden van voorspelbaarheid: dus creëer rust, routine en regelmaat.

·       Houd je aan de ‘wakkertijd’ van 90 minuten.

·       Maak gebruik van een bedtijdritueel, houd deze kort en rustig.

·      Werk niet met vaste bedtijden, ook niet in de avond. Wanneer je kindje in een goed ritme zit, zullen de vaste tijden en voorspelbaarheid van nature volgen.

·       Werk aan de slaapgewoonte door je baby slaperig in zijn/haar bedje of de kinderwagen te leggen. Maak hem/haar rustig en leg hem/haar slaperig, zo goed als wakker neer.

·       Voed na het slapen.

·       Aangezien dit een intensieve fase is (vanwege de 4 maanden slaapregressie), is het belangrijk om vast te houden aan het slaapritme, troost te bieden en over te schakelen naar 'Plan B' als het slapengaan niet lukt (bijvoorbeeld door te gaan wandelen of dragen).

Kom je er niet uit? Lukt het niet om een fijn slaapritme te krijgen dat past bij jouw baby? Met een gratis kennismakingsgesprek, kunnen we bespreken wat ik voor jullie kan betekenen, en is er een klik van beide kanten, dan help ik je graag op weg naar meer rust en slaap in huis.

Warme groet,

Marijn

Vorige
Vorige

Lezen met je kind: positieve effecten op ontwikkeling!

Volgende
Volgende

Slaapcoaching voor baby's en kinderen met Droomritme