Het slaapschema van een baby van 8 maanden

Slaapritme baby 8 tot 12 maanden

Graag vertel ik in deze blog hoe je baby slaapt als hij tussen 8 - 12 maanden oud is. Wat is voor deze leeftijd een goed slaapritme? Hoe ziet de slaap eruit en hoeveel slaapjes zijn er overdag?

Bij het slaapschema van een baby van 8 maanden is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Het slapen kan onrustig worden en het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen vanwege de tweede slaapregressie die zich op deze leeftijd voordoet. Om hiermee om te gaan, is het essentieel om duidelijkheid te creëren, een juist slaapritme aan te houden en in afstemming te zijn met jouw kind. In deze periode is het ook belangrijk om verkeerde slaapgewoonten te vermijden.

Slaaphoeveelheid

Als je baby 8-12 maanden oud is zal hij ongeveer 14-15 uur slapen per dag slapen, waarvan zo’n 11 uren in de nacht en 3-4 uur verdeeld over 2 of 3 slaapjes overdag. Onthoud dat dit slechts een gemiddelde is, elk kindje is uniek. 's Nachts zou je baby kunnen doorslapen, maar het kan zijn dat hij vaker wakker wordt of onrustiger slaapt in deze periode vanwege de slaapregressie.

 Slaapritme vanaf 8 maanden

Als je de juiste timing hanteert, zal het inslapen gemakkelijker gaan. Gebruik hiervoor de wakkertijden, zodat je kunt werken naar het juiste aantal slaapuren en de juiste spreiding van de slaapjes.

Wanneer je baby 8 maanden oud is, kan hij steeds langer achtereenvolgens slapen en is hij er klaar voor om overdag twee dutjes te doen. Als je kindje nog korte slaapjes doet, kun je het tussenritme volgen om uiteindelijk over te gaan naar het nieuwe ritme. Door regelmaat, routine en het aanhouden van de juiste wakkertijden, kun je dit slaapritme instellen.

Wat is dan het goede slaapritme voor deze leeftijd? Het volgende ritme wordt aangehouden: 2-3-4 als er twee slaapjes overdag zijn, of begin met het tussenritme 2-3-3-3 (bij korte slaapjes). Bekijk elke dag hoe het gaat. Begin met de 2 uur en vervolgens de 3 uur, maar heeft je baby kort geslapen? Dan kun je overstappen op het tussenritme en een powernap toevoegen. De cijfers staan voor de maximale wakkertijden tussen de slaapjes die passen bij deze leeftijdsfase. Dit betekent dat je baby na 2 uur wakker zijn 's ochtends mag gaan slapen, na 3 uur bij het tweede (en misschien derde) slaapje en aan het einde van de dag tot bedtijd na 3 of 4 uur wakker te zijn geweest. Deze tijden gelden als maximum: je wilt dus dat je baby op dat moment klaar is om te gaan slapen zodra de wakkertijd voorbij is. Ga niet over de wakkertijd heen, want meer slapen gaat beter als het ritme klopt.

Door langere wakkertijden ontstaat er meer structuur en voorspelbaarheid in de slaapjes en de dag. Er worden minder slaapjes gedaan, maar de duur ervan is langer. Er ontstaat geleidelijk aan een vaste bedtijd, mits de slaapjes overdag ook regelmatig zijn (volg uiteraard de wakkertijden).

Laat je baby na 17.00 tot bedtijd niet meer slapen, anders is er geen slaapdrang voor de nacht. Alles na 18.00 uur is een goede bedtijd en het is prima als de ochtend begint vanaf 06.00 uur. Dit is gebaseerd op het circadiaanse ritme en de invloed van licht en zonlicht. De meeste baby's gaan tussen 18.00 en 20.30 uur slapen voor de nacht.

Slaapschema 8 maanden

Ik geef hieronder een voorbeeld van hoe het slaapritme vanaf 8 maanden eruit kan zien: 

Slaapschema (2-3-3-3 slaapritme)

06.00             Wakker

08.00             Slapen

09.30             Wakker

12.30              Slapen

13.15               Wakker

16.15               Slapen

17.00              Wakker (maken)

20.00             Slapen

of

Slaapschema (2-3-4 slaapritme)

07.00             Wakker

09.00             Slapen

10.30              Wakker

13.30              Slapen

15.00              Wakker

19.00              Slapen

Hoe kun je je baby vanaf 8 maanden helpen bij het krijgen van een goed slaapritme?

·       Baby’s houden van voorspelbaarheid: zorg voor rust, routine en regelmaat. Maak de activiteiten voorspelbaar en voorkom te veel prikkels.

·     Houd het slaapritme van 2-3-3-3 of 2-3-4 aan.

·       Bekijk elke dag hoe het gaat en gebruik indien nodig het tussenritme met aan het einde van de dag een powernap.

·       Een baby van 8 maanden oud zal anders slapen dan een baby van bijna 12 maanden oud, dat moet je ook in gedachten houden.

·       Maak gebruik van een bedtijdritueel, houd deze kort en rustig.

·       Werk aan de slaapgewoonte door je baby slaperig, maar indien mogelijk nog wakker, in zijn bedje of kinderwagen te leggen.

·       Voorkom oververmoeidheid: als het inslapen moeilijk gaat, kun je gaan wandelen of je baby dragen om voor slaap te zorgen.

·       Zorg ervoor dat je baby niet meer slaapt na 17.00 uur (maak je baby eventueel wakker), zodat er voldoende slaapdrang wordt opgebouwd voor de avond en nacht. Een goede bedtijd is na 18.00.

Als het niet lukt om een fijn slaapritme voor je baby te vinden, help ik je graag. Er spelen meerdere factoren mee als het om goed slapen gaat, met een holistische kijk op slaap help ik je graag op weg naar een oplossing. Met een gratis kennismakingsgesprek, kunnen we bespreken wat ik voor je kan betekenen, en is er een klik van beide kanten, dan kunnen we samen werken naar meer rust en slaap in huis.

Warme groet,
Marijn

Vorige
Vorige

Slaapregressie: de uitdagingen van slapen gedurende de eerste 2 jaar

Volgende
Volgende

Hoe zorg je dat de darmflora van je baby in balans blijft?