Slaapregressie: de uitdagingen van slapen gedurende de eerste 2 jaar
Ondek hoe groeisprongen en slaapregressies je kind beïnvloeden
Een slaapregressie is een moment van grote verandering in de ontwikkeling van slaap. Het brengt chaos met zich mee en plotseling is alles anders. In het begin zal het slechter gaan, maar uiteindelijk zal het verbeteren. Slaapregressies zijn gerelateerd aan de cognitieve en mentale ontwikkeling en hebben invloed op het slapen en de hechting. Hoewel ze wat weg lijken te hebben van groeisprongen, zijn ze toch heel anders. Waar een groeisprong meestal een week duurt, kunnen slaapregressies wel 6 weken duren (waarvan de eerste drie weken het zwaarst zijn).
Groeisprongen
Ik zal eerst meer vertellen over groeisprongen. Groeisprongen hebben alles te maken met groei. Een slaapregressie heeft impact op een groeisprong en andersom. Voor het slapen betekent dit dat je tijdens een groeisprong beter kunt meegaan met je kind en daarna weer kunt 'herpakken'.
Groeisprongen kom je tegen verschillende leeftijden:
· 7-10 dagen
· 2 weken
· 4 weken
· 8 weken
· 12 weken
· 4 maanden
· 6 maanden
· 8.5 maanden
· 10.5 maanden
· 12.5 maanden
Een groeisprong kom je dus ongeveer op deze leeftijden tegen, maar het is niet exact te zeggen omdat elk kind uniek is. Je herkent de groeisprong aan een hongerige baby die vaker komt voor een voeding, meer wilt drinken/eten en vaker wakker wordt (om te eten). Het kan ook andersom zijn, je baby kan juist meer slapen in deze periode. Ze worden dan wel vaker wakker, maar slapen ook langer/meer. Een groeisprong duurt maximaal een week.
Slaapregressie
De theorie achter slaapregressies is gebaseerd op meer dan zestig jaar onderzoek door Dr. T. Berry Brazelton. Hij heeft dit beschreven in zijn boek 'Touchpoints Birth to Three: Your child’s emotional and behavioral Development'. Dit wetenschappelijk bewezen model gaat over de ontwikkeling van kinderen en over periodes waarin kinderen nieuwe dingen beginnen te doen.v
Een slaapregressie is anders dan een groeisprong. Bij een slaapregressie wordt het slapen een uitdaging en merk je duidelijk dat het minder goed gaat. Zelfs bij een baby die nog geen vast ritme heeft, merk je verschil. Een baby wordt vaker en eerder wakker, maar je weet eigenlijk niet waarom. Dit is een van de slechtste momenten om aan het slapen te werken, en kan tot wel zes weken duren.
Op welke leeftijd is er een slaapregressie?
4 maanden:
Het eerste moment van slaapregressie en meteen ook één van de moeilijkste. De 4-maanden-regressie is belangrijk op het gebied van slaap, omdat de slaappatronen veranderen en nu volwassen worden; ze lijken steeds meer op die van volwassenen. Je baby gaat in deze tijd ook naar de tweede ontwikkelfase (acties en resultaten) en heeft dus voorspelbare reacties nodig.
Tijdens deze slaapregressie kun je merken dat de slaapjes onrustig worden, je baby zal weer of vaker wakker worden ’s nachts en hazenslaapjes komen nu vaak voor. De slaapjes worden dus korter en daardoor zijn er ook veel slaapjes op een dag.
Wat kun je doen? Probeer zo goed mogelijk te zorgen voor slaap, zonder ongewenste associaties te creëren.
8 maanden:
Het tweede moment van slaapregressie vindt plaats rond 8 maanden. Zowel in de ontwikkeling als hechting gaat je baby naar een nieuwe fase. Dit regressiemoment heeft alles te maken met het consolideren van de slaapuren. Je baby gaat 's nachts beter en langer slapen, net als volwassenen, waardoor hij overdag minder slaapuren nodig heeft.
12 maanden:
Dit moment kan aanvoelen als een vervolg op de vorige slaapregressie. Het is eerder een einde dan een begin. Het slapen kan weer een uitdaging worden. Het lijkt alsof je kind toe is aan slechts één slaapje per dag, maar skip dit slaapje nog niet! Jouw kind heeft echt nog twee slaapjes nodig.
Deze fase kan vrij mild zijn; niet elk kindje zal deze regressie ervaren en het slapen kan gewoon goed gaan.
18 maanden:
Tijdens deze periode kan de slaapregressie al eerder voorkomen, mogelijk zelfs al vanaf 16 maanden. Je zult merken dat de nachtelijke waakmomenten langer kunnen duren. Deze regressie lijkt langer te duren dan zes weken en het kan lijken alsof niets meer werkt wat voorheen wel werkte. Het troosten van je kind wil niet lukken en dit heeft vaak te maken met hun vermogen om zichzelf te troosten en het samenvoegen van slaapcycli.
In deze fase zal jouw kind grenzen gaan opzoeken en ontdekken of ze de wereld kunnen vertrouwen. Ze worden steeds zelfstandiger, wat ook angst met zich mee kan brengen. Juist rond bedtijd of wanneer je kind 's nachts wakker wordt, zul je dit gedrag zien. Op zoek naar veiligheid en geborgenheid (de aanwezigheid van mama of papa). Tegelijkertijd vindt er ook een grote fysieke ontwikkeling plaats, zoals bijvoorbeeld het leren rennen.
24 maanden:
Dit is een pittige slaapregressie. Het kan lijken dat de peuter het middagslaapje niet meer nodig heeft, maar het tegendeel is waar. Het liefst wil je het slaapje overdag behouden tot in ieder geval drie jaar. Wist je dat op 3-jarige leeftijd nog steeds 50% van de kinderen een middagslaapje doet?
Kinderen die voorheen goed sliepen kunnen tijdens deze regressie plotseling bang worden om te gaan slapen. Ze verzetten zich er tegen of worden vaker wakker gedurende de nacht of eerder in de ochtend. Juist door vermoeidheid kan dit gedrag extremer worden in deze fase waarin grenzen worden getest: het is niet voor niets 'ik ben twee en zeg nee'. Vooral bij bedtijd worden deze grenzen opgezocht
Deze regressie valt vaak samen met ontwikkelingssprongen in onder andere de hechting, waarbij loslaten een belangrijk onderdeel is, en er komen ook weer nieuwe tandjes door. Hierdoor is dit geen makkelijke fase. De pijn van doorkomende tandjes kan leiden tot nachtelijk waken of vroeg ontwaken.
Hoe weet je dat je baby zich in een slaapregressie bevindt?
Ten eerste is je kindje ongeveer vier, acht, twaalf, achttien of vierentwintig maanden oud.
Je kind wordt 'ineens' vaker wakker gedurende de nacht.
Tijdens een regressie slaapt je kind veel lichter, terwijl hij voorheen dieper en langer sliep.
Je kind is niet ziek, hongerig of heeft geen andere babykwaaltjes.
Er is geen sprake van een groeisprong.
Hoe kan je je kind het beste ondersteunen tijdens een slaapregressie?
Houd je vast aan het ritme (de wakkertijden);
Zorg voor regelmaat en routine;
Stap over op 'plan B' als slapen niet lukt (zorg er hoe dan ook voor dat er geslapen wordt door bijvoorbeeld te gaan wandelen of dragen). Zo voorkom je oververmoeidheid. Probeer afhankelijke slaapassociaties te vermijden;
Het is een periode om uit te zitten. Wacht tot de storm gaat liggen. Ondertussen voorkom je dat het van kwaad tot erger gaat, zodat je in de volgende leeftijdsfase goed verder kunt gaan;
Wees er voor je kleintje, bied regelmatig troost en extra liefde.
Wil je graag hulp bij het slapen van jouw baby en eerst even kennismaken? Dat kan! Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat we kunnen bespreken wat ik voor je zou kunnen betekenen. Is er een klik van beide kanten? Dan help ik je graag op weg naar meer slaap en rust in huis.