Slaapcycli bij Kinderen: Hoe dit verandert naarmate ze ouder worden

Slapen is iets wat iedereen doet, maar we realiseren ons vaak niet dat we het in een vast ritme doen: slaapcycli. Deze cycli worden niet alleen beïnvloed door de omgeving, maar ook door leeftijd. Dit betekent dat de slaapcyclus van een baby heel anders is dan die van een volwassene.

Wat zijn slaapcycli?

Een slaapcyclus is de tijd die je nodig hebt om door verschillende stadia van slaap te gaan: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap (Rapid Eye Movement). Bij elke slaapfase herstelt je lichaam op verschillende manieren. In de lichte slaap komt je lichaam tot rust, terwijl de diepe slaap cruciaal is voor herstel en de REM-slaap (ook wel droomslaap) voor verwerken van indrukken en informatie. Beide soorten slaap, rem- en nonrem, moeten er voldoende zijn wil een kind kunnen leren en ontwikkelen, maar ook om te groeien. Het groeihormoon komt namelijk alleen tijdens die diepe slaap vrij.

Het ultradiane ritme en de slaapcyclus

Het geheim achter de verandering in slaapcycli zit in ons ultradiane ritme. Het ultradiane ritme regelt de fasen van slaap en waakzaamheid die zich gedurende de dag herhalen. Dit ritme is aanwezig in alle mensen, maar de lengte van de slaapcyclus wordt beïnvloed door de leeftijd en de ontwikkeling van het brein.

Hoe verandert de slaapcyclus bij kinderen?

Als je kind een baby is, duurt een slaapcyclus slechts 45 minuten. Dit betekent dat ze sneller door verschillende slaapstadia gaan en vaak wakker worden tussen deze cycli. Naarmate ze ouder worden, neemt de lengte van hun slaapcyclus toe. Dit komt doordat het ultradiane ritme zich aanpast aan hun groeiende hersenen en lichaam.

  • Baby (0-1 jaar): Slaapcyclus duurt ongeveer 45 minuten.

  • Dreumesen (1-2 jaar): Bij een dreumes duurt de slaapcyclus ongeveer 50 minuten.

  • Peuters (2-4 jaar): Bij peuters duurt een slaapcyclus gemiddeld 60 minuten. Ze hebben meer diepe slaap en beginnen meer REM-slaap te ervaren, wat belangrijk is voor hun cognitieve ontwikkeling.

  • Oudere kinderen: Elk jaar groeit de slaapcyclus met ongeveer 10 minuten. Dit betekent dat een 4-jarig kind al een slaapcyclus van 70 minuten kan hebben, terwijl een kleuter van 5 jaar een cyclus van 80 minuten kan slapen. Uiteindelijk bereiken ze de volwassen slaapcyclus van 90 minuten.

Waarom is dit belangrijk?

De verandering in slaapcyclus is niet zomaar een getal; het heeft direct invloed op hoe goed je kindje slaapt en herstelt. Baby’s en jonge kinderen hebben kortere slaapcycli, waardoor ze sneller door de verschillende stadia van slaap heen gaan en vaker wakker worden. Dit verklaart waarom sommige kinderen 's nachts vaker wakker worden dan anderen. Naarmate ze ouder worden en hun slaapcycli langer worden, slapen ze dieper en worden ze minder vaak wakker tussen de slaapfasen door.

Het kennen van de lengte van de slaapcyclus van je kind kan je helpen om een slaapritme te creëren dat je kind ondersteunt in zijn/haar natuurlijke ritme. Het begrijpen van dit proces kan jou als ouder helpen om je kind beter te ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten.

Hulp nodig bij het slapen van je kind? Ik help je hier graag bij. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of bekijk hier de mogelijkheden.

Liefdevolle groet,
Marijn

Vorige
Vorige

Objectconstantie en de magie van aanwezig zijn

Volgende
Volgende

Slaap: Cirkel van Invloed