Peuter
en bedtijd
Herken je dit? Jouw peuter moet naar bed en ineens moet hij nog iets drinken, toch nog iets eten of hij wil nog een boekje lezen. Een hele lijst met wensen komt naar boven. Als er veel verzet is bij het slapengaan, wordt het slapen een uitdaging: er is te veel cortisol (stresshormoon) in het lichaam om goed te kunnen slapen. Dit willen we dus voorkomen en dat begint overdag. Bedtijd is namelijk een moment waarop een kind moe is, maar ook voelt dat hij controle heeft.
Tips voor het voorkomen van strijd bij het slapengaan:
Stel regels (ook overdag): een peuter begrijpt oorzaak-gevolg, dus maak daar gebruik van. Leg altijd uit waarom iets niet mag. Wees consequent en duidelijk, blijf de grenzen stellen en houd jezelf eraan. Een bijkomend voordeel is dat peuters dol zijn op regels! Hierdoor ontstaat duidelijkheid en houvast, zodat je peuter binnen de grenzen kan spelen en ontdekken. In deze ontwikkelingsfase leren kinderen door onderzoek en experimenteren. Natuurlijk zal je peuter altijd die grenzen blijven testen, omdat dat leuk is om te doen. Geef dus niet toe aan extra verhaaltjes omdat je denkt dat je kind dan lief zal gaan slapen. Misschien werkt dat voor die avond, maar de volgende dag wil de peuter als een echte baas nóg een extra verhaal en zo kan die cyclus doorgaan...
Geef voldoende aandacht overdag, zorg voor een fijn één-op-één moment. Als je kind overdag genoeg aandacht heeft gehad, zal hij 's avonds en 's nachts minder behoefte hebben aan aandacht. Houd er ook rekening mee dat negatieve aandacht ook aandacht is.
Wat betreft slaap overdag: heeft je kind voldoende slaap gehad en is de slaapspreiding goed? Tot minstens drie jaar wil je je kind de kans geven om 's middags te slapen. Ze hebben die rust en slaap echt nog nodig. Slaapt je kind niet? Zorg dan voor een fijn rustmoment.
Kondig vooraf activiteiten aan, bespreek het bedtijdritueel met je kind voordat het tijd is om naar bed te gaan. Bespreek samen wat jullie na het eten gaan doen, zodat er voorspelbaarheid en houvast ontstaat en er minder strijd zal zijn. Elke dag consequent hetzelfde bedtijdritueel helpt hierbij. Je kan het bedtijdritueel ook inzichtelijk maken met foto’s of afbeeldingen.
Peuters vinden het fijn om zo veel mogelijk zelf te doen. Geef je kind die kans, moedig het aan en geef complimentjes wanneer hij iets goed doet, want daar zijn ze erg gevoelig voor! Laat bijvoorbeeld je peuter zelf zijn tanden poetsen of zelf een boekje uitkiezen.
Geef zelf het goede voorbeeld, want kinderen imiteren jouw gedrag graag. Opvoeden is voordoen.
Wees je ervan bewust dat kinderen erg gevoelig zijn, ze voelen alles aan. Het is daarom belangrijk om geduldig te blijven en kalm te blijven. Boos worden heeft geen zin, maar bied een luisterend oor, benoem de emoties en laat zien wat ermee kan worden gedaan. Let wel op, ga niet in discussie.
Verloopt het naar bed brengen van jouw kind vaak moeizaam en ben je uren bezig? Heb je bovenstaande geprobeerd, maar zie je geen verbetering? Er spelen veel factoren mee bij slaap, ik kan je helpen om de echte oorzaak van het slaapprobleem te vinden. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken wat ik voor je zou kunnen betekenen.
Ik ontmoet je graag,
Warme groet,
Marijn