Slaapritme baby 0 tot 2 maanden
Welkom op deze wereld lief klein kindje!
Je kindje is geboren, een bijzonder en magisch moment. Tegelijkertijd komt er veel op je af. Om je een handje te helpen, wil ik je in deze blog meer vertellen over hoe een pasgeboren baby slaapt.
Slaappatroon van een pasgeboren baby
In de leeftijdsfase van 0-2 maanden wil je nog niet aan slaaptraining doen. Het slapen gaat de hele dag en avond door en het is dus niet erg als er geen vast aantal slaapjes per dag is. Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld, de slaapjes zijn kort, lang en frequent en lopen tot in de avond door.
Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?
Een pasgeboren baby slaapt ongeveer 16-20 uur. Aan het einde van de periode van 0-2 maanden slaapt een kindje gemiddeld ongeveer 16 uur per dag en doet vier slaapjes overdag van wisselende lengte. Meer slaapjes is uiteraard ook mogelijk, maar het is belangrijk om vooral te letten op de totale hoeveelheid slaapuren. Het is normaal dat een baby ’s nachts wakker wordt, maar het is wel de bedoeling dat je baby redelijk snel weer in slaap valt. Tegen het einde van deze periode, kan een baby langer achter elkaar doorslapen gedurende de nacht, een blok van zo’n 4 - 5 uur. Baby’s die borstvoeding krijgen doen dit meestal nog niet omdat ze ongeveer elke 3 uur gevoed willen worden, wat volkomen normaal is.
Voorbereiden op goed slapen
Wat kun je al wel doen om je baby voor te bereiden op het ontwikkelen van een gezond slaappatroon?
- Help je baby een goed ritme te komen door de activiteiten voorspelbaar te maken en regelmaat aan te brengen: houd je vast aan een bepaalde volgorde.
- Zorg voor rust en vermijd te veel prikkels. Beperk bijvoorbeeld het bezoek op een dag.
- Laat je baby overdag niet te lang slapen (max 2-3 uren per slaapje).
- Ga in de ochtend lekker naar buiten: het daglicht helpt bij het goed instellen van de interne klok.
- Volg de wakkertijden die passen bij deze leeftijdsfase. De wakkertijd van een pasgeboren baby (0 - 2 weken) is 45 minuten, daarna houd je een wakkertijd aan van 45-60-90 minuten. Naarmate deze periode vordert, kan je kindje soms tot 90 minuten wakker zijn, maar veelal werk je met een wakkertijd van 75 minuten. Slapen in het natuurlijke slaapritme bevordert het herstel en een betere slaapkwaliteit.
- Werk aan goede slaapgewoontes, dit houdt in dat je baby bijvoorbeeld niet volledig in slaap valt bij de ouders. Maak je kindje rustig en leg hem of haar slaperig, dus wanneer hij/zij bijna in slaap valt, in zijn/haar wiegje of kinderwagen.
De eerste paar weken wil je nog niet echt werken aan slaap, en dus niet actief bezig zijn met slaaptraining. Deze weken mogen in het teken staan van het welkom heten van je baby op deze wereld, aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Overlaad je baby met liefde en aandacht, dat is wat ze het meeste nodig hebben en willen. Reageer responsief, knuffel veel, en geef hem/haar die geborgenheid die ze zo nodig hebben. Hechting is ontzettend belangrijk en je kunt je baby niet verwennen. Rust uit en geniet samen van deze speciale tijd.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het voorbereiden op een goed slapend kindje? Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag. Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Warme groet,
Marijn