Alles wat je wil weten over het belang van een bedtijdritueel
Het ritueel voor bedtijd is een belangrijk onderdeel van het slapen. Elk gezin heeft zijn eigen unieke bedtijdritueel dat past bij de ouders en het kind. Het belangrijkste is dat het effectief is. Ik wil graag uitleggen waarom een bedtijdritueel zo belangrijk is en laten zien hoe je dit kunt doen.
Om je kind te helpen met slapen, kun je gebruik maken van een bedtijdritueel. Slapen is niet zomaar op een uitknop drukken, de overgang naar slaap verloopt geleidelijk. Een bedtijdritueel maakt deze geleidelijke overgang mogelijk. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Zelfs bij pasgeboren baby's, al mag het ritueel dan kort zijn. Verschoon de baby, doe een slaapzak of bakerdoek aan, geef even knuffels en kusjes en leg de baby in bed; dit kan vaak al voldoende zijn. Naarmate een baby ouder wordt, kan je de serie van handelingen uitbreiden.
Vanaf 4 maanden krijgt een baby het begrip van herhaling van steeds dezelfde handelingen. Door het ritueel voor het slapen gaan elke keer op dezelfde manier te doen wordt er een gewoonte ontwikkelt en leert je baby wanneer het tijd is dat hij mag gaan slapen. Dit geeft voorspelbaarheid en houvast, en dat geeft weer een gevoel van veiligheid.
In de avonduren, vooral 1 - 2 uur voor het slapengaan, is rust belangrijk. Vermijd actieve activiteiten en prikkels. Laat je kindje ook een uur voor bedtijd geen tv kijken (of andere schermen), omdat dit een negatieve invloed op de slaap kan hebben. Het felle licht van de tv onderdrukt het slaaphormoon melatonine, waardoor slapen moeilijker wordt en er veel prikkels binnenkomen. Voer elke avond (en middag) hetzelfde ritueel uit, houd het kort en rustig en geef je kindje volledige aandacht. Zorg ook voor een veilige slaapomgeving, zoals een donkere kamer, een geschikte temperatuur en goede ventilatie.
Hoe kan het bedtijdritueel eruit zien?
Zoals ik al zei, het bedtijdritueel is een sleutel tot succes. Het bestaat uit een reeks handelingen die in een vaste volgorde worden uitgevoerd. Een ritueel kan bijvoorbeeld zijn: in bad gaan (dim indien mogelijk het licht in de badkamer), pyjama aantrekken, tandenpoetsen, gordijnen sluiten, slaapzak aandoen, een verhaaltje voorlezen, knuffels goed neerleggen, mama kusjes geven enzovoort. Sluit het bedtijdritueel af door bijvoorbeeld te zeggen "slaap lekker" en "tot morgen". Vanaf 1 jaar kun je het voorlezen van een verhaaltje toevoegen; veel kinderen vinden dit leuk.
Een bedtijdritueel draagt ​​bij aan gezonde slaapgewoonten. Maak jij gebruik van een bedtijdritueel? Ik ben benieuwd hoe jullie ritueel eruitziet!
Als het slapen van je kindje niet goed gaat en je hulp nodig hebt, kan ik je als droomritme slaapcoach en orthopedagoog helpen. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, dan kunnen we samen kijken wat ik je kan betekenen.
Warme groet,
Marijn