Slaapschema baby 2 maanden
Het ideale slaapritme voor je baby (2 - 4 maanden)
Het slaapritme van een baby tussen de leeftijd van 2 en 4 maanden instellen is belangrijk. Daarnaast wil je werken aan een goede slaapgewoonte. Hoewel jouw baby nog maar net op deze wereld is, ontwikkelt hij zich al volop. Ook op het gebied van slaap gebeurt er van alles. Op deze leeftijd zijn de slaapjes nog verschillend in lengte en lopen ze door tot in de avond. Uiteindelijk zal je baby minder vaak slapen, maar wel langer achter elkaar. Het ritme is nog niet echt voorspelbaar, maar zal geleidelijk aan vaster worden wanneer je baby 3 maanden oud is. Soms kan er sprake zijn van onrust, zoals reflux of krampjes. Belangrijk is om eventueel aanwezige onrust eerst goed aan te pakken en te zorgen voor slaap hoe dan ook.
Slaapritme
In deze fase draait het om het instellen van het ritme. Het gaat erom dat je baby binnen de juiste timing slaapt, hoe lang hij dan daadwerkelijk slaapt, is minder belangrijk. Als je baby slaapt in zijn natuurlijke ritme, zorgt dit voor meer herstel en kan hij alle indrukken goed verwerken. Dit zal zorgen voor een betere slaapkwaliteit.
Het slapen kan op deze leeftijd wat onrustiger worden omdat het circadiaanse ritme bij een kindje van 2, 3 of 4 maanden nog maar kort aanwezig is. Door regelmaat, routine en de juiste wakkertijden aanhouden, kan je het ritme instellen en het slapen beter in balans brengen.
Hoe ziet het slaapritme van een baby van 2 tot 4 maanden eruit?
Je baby zal gemiddeld 14-16 uur per dag slapen en vier slaapjes doen met verschillende lengtes overdag. Overdag hanteer je een wakkertijd van ongeveer 90 minuten. Dit betekent dat je baby na elke wakkertijd van 90 minuten weer in bed moet liggen zodat hij de kans krijgt om te gaan slapen.
Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij moe is, let daarom goed op slaapsignalen. Wees je ervan bewust dat niet elke baby duidelijke signalen laat zien, dus leg je baby alsnog binnen de wakkertijd in bed. Vaak zie je wanneer je baby eenmaal in bed ligt alsnog slaapsignalen verschijnen.
De nacht
Je baby kan in deze fase ook één langere blok (4-6 uur) achter elkaar slapen, meestal 's avonds. Het is normaal als je baby 's nachts even wakker wordt, maar het is wel de bedoeling dat hij snel weer terug in slaap valt. Volledig doorslapen 's nachts kan, maar hoeft zeker nog niet.
Slaapschema
Het slaapritme zou er als volgt uit kunnen zien:
08.00 Wakker
09.30 Slapen
12.30 Wakker
14.00 Slapen
15.30 Wakker
17.00 Slapen
17.45 Wakker
19.15 Slapen
LET OP: Dit is slechts een voorbeeld en het ritme kan variëren bij elke baby, aangezien elk kind uniek is. Het schema hangt onder andere af van het tijdstip waarop de dag begint en de lengte van de dutjes overdag. Dit voorbeeld laat zien hoe je de wakkertijd van 90 minuten toepast.
Slaapgewoonte
In deze fase is het belangrijk om alvast te werken aan goede slaapgewoonten. Hoe kun je je baby hierbij helpen?
· Begin met het laten slapen van je baby in zijn eigen bedje. Probeer hem overdag in zijn bedje te laten slapen, maar dit hoeft niet bij elk slaapje (bij je dragen in de draagdoek of slapen in de kinderwagen kan ook). Maar het is daarbij belangrijk dat je baby leert zelfstandig in slaap te vallen. Dit kun je doen door hem slaperig, maar niet helemaal slapend in bed te leggen. Wanneer je baby zelf kan slapen, verbetert de kwaliteit van slaap. Hij zal dieper en langer slapen en minder vaak 's nachts wakker worden.
· Let erop dat voeding geen middel wordt om in slaap te vallen. Probeer je baby niet op elke voeding in slaap te laten vallen. Het juiste ritme is om na het slaapje je baby te voeden.
· Zorg ervoor dat de kamer waarin je baby slaapt zo donker mogelijk is. Gebruik verduisterende gordijnen en vermijd fel of blauw licht.
· Zorg voor voldoende daglicht, omdat daglicht belangrijk is om het bioritme goed af te stemmen. Niet alleen is dit gunstig voor je baby, maar ook voor jou als ouder. Met name ochtendlicht heeft een positieve invloed op de slaap. Ga daarom 's ochtends lekker naar buiten en open de gordijnen zodra je kindje wakker wordt.
Wat kun je tijdens deze leeftijdsfase voor je kindje doen?
Zorg voor routine en regelmaat, houd het rustig en voorkom te veel prikkels;
Houd de wakkertijd van 90 minuten aan;
Maak gebruik van een vast bedtijdritueel;
Werk niet met vaste bedtijden, ook niet in de avond. Je baby zal laat op de avond de nacht ingaan. Een vastere tijd en voorspelbaarheid komen vanzelf wanneer je baby een goed ritme heeft ontwikkeld.
Je kunt overstappen naar een ledikant, tenzij je een co-sleeper gebruikt of samen wilt slapen;
Werk aan de juiste slaapgewoonten, zoals zelfstandig in eigen bedje kunnen slapen.
Hoe ziet het slaapritme van jouw baby eruit? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het instellen van het slaapritme en -gewoonten van je baby? Met een gratis kennismakingsgesprek, kunnen we bespreken wat ik voor jullie kan betekenen, en is er een klik van beide kanten, dan help ik je graag op weg naar meer rust en slaap in huis.
Warme groet,
Marijn