Slaapritme voor een baby van 1 jaar oud
Alles over het slaapschema, de ontwikkelingen, sprongen en voeding
Hoera, je kind wordt 1 jaar, je baby is nu een echte dreumes! Jullie zijn nu samen een jaar hier op deze wereld, een jaar waarin jullie elkaar goed hebben kunnen leren kennen. De behoeftes van je kind zullen steeds duidelijker voor je zijn. Je baby heeft al veel geleerd en kunnen ontdekken. Welke ontwikkelingen, sprongen en veranderingen op slaapgebied kun je verder verwachten?
Wanneer je baby 1 jaar wordt, een echte dreumes, gaat hij een goede fase in. Maar het begint niet meteen makkelijk omdat er bij 12 maanden een (lichte) slaapregressie plaatsvindt. Houd hier rekening mee door dan even rustig aan te doen.
Belangrijke ontwikkelingen wanneer je baby 1 jaar wordt:
· Je kind zal beter begrijpen hoe dingen werken. Rituelen, regelmaat en consequent zijn, zijn in deze fase de toverwoorden. Blijf letten op de vaste volgorde der dingen.
· Je kind zal nu met de pot mee eten en de maaltijden plan je om het slapen heen. Begin de dag met een voeding, geef rond 10 uur wat fruit, daarna lunch, een tussendoortje en avondeten.
· In de loop van deze periode (rond 15 maanden) kan je kind overdag slechter gaan slapen en kan je denken dat ze een slaapje wil laten vervallen, doe dit niet! Hij is hier nog niet aan toe en zal dan snel oververmoeid raken.
· Op de leeftijd van vijftien maanden dient er zich ook een hechtingssprong aan, waardoor je baby weer meer hulp kan gaan vragen. Natuurlijk ga je hier, binnen de marges, in mee en geef je troost en geborgenheid. Wees flexibel maar consequent, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. De volgorde der dingen, je routines en rituelen: deze blijven hetzelfde. Maar je kunt meer troost bieden en slaaptijden aanpassen als er onvoldoende is geslapen. Probeer van de voeding geen slaapmiddel te maken: doe nu geen dingen die je straks ook niet wilt doen.
· Rond 18 maanden (soms al merkbaar vanaf 16 maanden) is er weer een grote ontwikkeling op het gebied van slaap: een slaapregressie.
· Je dreumes zal in deze fase grenzen opzoeken, en onderzoeken of ze de wereld kunnen vertrouwen. Ze worden onafhankelijker, wat ook angst met zich mee kan brengen. Dit zie je dan juist rond bedtijd of als je kindje ’s nachts wakker wordt. Hij zal dan zoeken naar houvast en veiligheid (aanwezigheid van zijn papa of mama).
· Daarbij is er fysiek ook een grote ontwikkeling gaande: het leren rennen bijvoorbeeld.
· Het is goed om veel te praten met je dreumes, ze begrijpen al veel op deze leeftijd. Bespreek de routine, het ritme en neem de ‘Fear of Missing Out’ weg. Wees consequent, duidelijk en voorspelbaar. Geef overdag voldoende 1- op - 1 aandacht. Geef troost en blijf in de kamer, maar verval niet (te snel) in het geven van een voeding.
· Wacht nog met een peuterbedje (liefst pas vanaf 3 jaar). Een ledikant geeft geborgenheid, heeft een natuurlijke begrenzing en zorgt ervoor, met de toenemende mobiliteit, dat je kleintje niet gemakkelijk uit bed kan stappen.
Het slaapritme van een baby van 1 jaar:
Het ritme dat in deze fase bij je baby past is nog steeds 2-3-4, kort de wakkertijden eventueel in wanneer hij moe is of als er bijvoorbeeld een drukke dag is geweest. Hij zal tot vier uren overdag gaan slapen verspreid over twee slaapjes (deze slaapjes verschillen vaak in lengte, maar dat hoeft niet) en in de nacht zo’n 11 uren. Werk niet met vaste bedtijden, deze gaan vanzelf ontstaan als het slaapritme goed is en hij voorspelbaar slaapt.
Slaapschema en voedingsschema: 12 maanden
Het slaapschema en voedingschema kan er dan zo uitzien:
06.30 Wakker & ontbijt
08.30 Slapen
10.00 Wakker & fruit
11.30 Lunch
13.00 Slapen
14.30 Wakker & tussendoortje
17.00 Avondeten
18.30 Slapen
Gaat het slapen van jouw baby niet zo als jij zou willen en wil je hier verandering in zien? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of kijk naar de mogelijkheden. Ik help je graag om meer rust en slaap in huis te krijgen.