Slaap en Hormonen: Welke hormonen spelen een rol?
Als slaapcoach voor baby's en kinderen en orthopedagoog, weet ik als geen ander dat goede slaap meer is dan alleen een goed ritme en een fijne routine. Naast tal van andere factoren, speelt ook de werking van bepaalde hormonen een cruciale rol in het slaapproces.
Ons lichaam en de kleine lichaampjes van onze kinderen reageren op een bijzondere manier op deze hormonen. Ze vormen samen een dans die zorgt voor rust en herstel.
De vier belangrijkste hormonen die van invloed zijn op slaap:
Melatonine – Het Slaaphormoon
Melatonine wordt geproduceerd in de pijnappelklier in de hersenen en is misschien wel het belangrijkste hormoon als het gaat om slaap. Het wordt vaak het "slaaphormoon" genoemd, omdat het ons lichaam voorbereid op de nacht zodra het donker wordt. Melatonine reguleert ons circadiaanse ritme, ook wel het slaap-waakritme genoemd, en zorgt ervoor dat we in de avond moe worden. Een tekort aan melatonine kan ervoor zorgen dat we moeilijker in slaap komen of niet in een diepe, herstellende slaap komen. Je wil meebewegen op de golven.
Cortisol – Het Stresshormoon
Cortisol, geproduceerd door de bijnieren, wordt vaak het "stresshormoon" genoemd. Het heeft een belangrijke rol in het helpen wakker worden en in het verhogen van de energie gedurende de dag. Daarnaast reguleert deze samen met melatonine het circadiaanse ritme.
In de avond kan een te hoog cortisolniveau ervoor zorgen dat het moeilijk is om in slaap te vallen. Het kan het lichaam in een ‘vecht-of-vlucht’-modus brengen, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en daarnaast zit het de aanmaak van melatonine in de weg. Stress en overprikkeling zijn factoren die de cortisolproductie verhogen.
Serotonine – Het Gelukshormoon
Serotonine, het gelukshormoon, is een neurotransmitter die nauw verbonden is met melatonine. Dit betekent dat wanneer het donker wordt, het lichaam serotonine omzet in melatonine, waardoor we ons klaarmaken voor slaap. Serotonine heeft een kalmerend effect op de hersenen en draagt bij aan een gevoel van welzijn. Het heeft niet alleen invloed op de slaap, maar regelt ook onze stemming, energie en emoties gedurende de dag.
Het helpt om de geest te kalmeren en een positieve gemoedstoestand te behouden, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Wanneer je kind gelukkig en ontspannen is, zal het makkelijker kunnen ontspannen en in slaap vallen.
Oxytocine – Het Knuffelhormoon
Oxytocine, vaak het "knuffelhormoon" genoemd, speelt een grote rol in het creëren van een gevoel van veiligheid, rust en ontspanning. Dit hormoon is essentieel voor hechting en speelt een grote rol bij het verminderen van angst. Het wordt vaak vrijgegeven tijdens positieve sociale interacties, zoals knuffelen of een rustige, liefdevolle aanraking.
Voor kinderen is oxytocine van belang om zich veilig en geborgen te voelen. Het helpt hen te ontspannen, vooral wanneer ze last hebben van angst of spanning. Dit gevoel van veiligheid is cruciaal voor een goede nachtrust. Laten huilen is dus niet de oplossing voor betere slaap.
In de volgende blog zal ik meer vertellen over hoe je deze hormonen kunt stimuleren zodat ze voor je zullen gaan werken.
Wil je hulp bij het slapen van je kind? Of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met mij op. Graag even kennismaken? Dat kan! Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik ontmoet je graag!
Warme groet,
Marijn