De slaapcyclus van een baby
Hoe slaapt een baby?
De slaap van een baby is constant in ontwikkeling, wat betekent dat de slaapcyclus ook steeds verandert. Niet alleen de wakkertijden en de lengte van de slaap veranderen, maar de hele slaapcyclus zelf gaat er anders uitzien en krijgt een andere lengte.
De slaapcyclus van een baby
De slaapcyclus van een baby is totaal anders dan die van jijzelf, een volwassene. Een baby heeft een slaapcyclus van 45 minuten, een volwassene heeft voor het doorlopen van een vergelijkbare slaapcyclus 90 minuten nodig. Het is belangrijk dat een baby ongestoord 45 minuten achter elkaar kan slapen, en cycli aan elkaar kan koppelen. Op die manier krijgt je baby voldoende rust, is er herstel mogelijk en kan je baby uitgerust en tevreden wakker worden.
Fases in de slaapcyclus
De slaapcyclus van een baby doorloopt 3 verschillende fases, namelijk:
Fase 1: Overgang naar slapen
Dit is de overgang tussen wakker zijn en slapen. De baby wordt slaperig en glijdt langzaam in een lichte slaap. Als je een baby op dit moment slapend neerlegt, dan zal hij gemakkelijk weer wakker worden.
Fase 2: Diepe slaap
Dit is de fase van de diepe slaap. De ademhaling van je baby wordt regelmatig en hij belandt in de diepe slaap. Alleen in diepere slaap vindt het herstel plaats en wordt het groeihormoon aangemaakt. Slaap is daarom ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je baby. Het is belangrijk om de baby niet wakker te maken in de diepe slaapfase.
Fase 3: Droomslaap
Dit is de fase van de REM-slaap, wat staat voor Rapid Eye Movement. Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd. Tijdens deze fase vinden snelle oogbewegingen plaats en zijn de hersenen actief. In deze fase van de slaapcyclus worden alle prikkels van overdag verwerkt.
Hoe ziet de slaapcyclus van een baby eruit?
Een baby heeft tijdens de lichte slaap de meeste kans om wakker te worden. Doordat de cycli elkaar opvolgen, keert de lichte slaap telkens terug. Naarmate een baby ouder wordt, worden de cycli langer en komt een baby minder vaak in de lichte slaapfase terecht. Na 6 maanden begint de slaap meer te consolideren, wat betekent dat een baby langer kan slapen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de beruchte 4 maanden slaapregressie. De slaapregressie bij 4 maanden is heel belangrijke op het gebied van slaap, de slaappatronen van een baby worden volwassener en gaan meer op die van ons lijken. Bovendien is het ook belangrijk dat een baby zelfstandig kan slapen om langer te kunnen doorslapen.
Duur van een slaapcyclus
Bij een baby duurt een slaapcyclus 45 minuten, bij een dreumes beslaat een cyclus 50 minuten, bij een peuter (vanaf twee jaar) 60 minuten en bij een kleuter ontwikkelt de cyclus zich naar van 90 minuten.
Peuters en Kleuters
Vanaf twee jarige leeftijd begint de slaap-waakcyclus een vast patroon te volgen. Peuters zullen steeds minder slapen overdag, de consolidatie neemt toe en de lengte van een slaapcyclus zal toenemen.
In de kleuterleeftijd wordt de slaapcyclus 90 minuten, wat gelijk is aan die van een volwassene. Het is vooral de REM-slaap die afneemt. Het slaappatroon wordt steeds volwassener, wat betekent dat het inslapen sneller gaat en een kindje ook sneller in de diepe slaap kan vallen.
Nu je meer weet over de slaapcyclus van een baby, ben je hopelijk beter in staat om het slaapgedrag van je kindje te begrijpen. Mocht je nog meer willen weten over het slapen van een kindje of heb je problemen met het slapen van je kindje, dan help ik je graag. Maak gerust om een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Warme groet,
Marijn