Complimenten zonder oordeel: Jij bent uniek!

Als ouder willen we onze kinderen het allerbeste geven, en complimenten zijn een manier om hen te laten weten dat we hun waarderen en trots op ze zijn. Maar vaak geven we complimenten die onbedoeld een oordeel bevatten. We zeggen dingen als “Goed zo!” zonder ons bewust te zijn van de impact die deze woorden kunnen hebben op onze kinderen. Complimenten zouden geen waardeoordeel moeten bevatten, maar juist een erkenning zijn van de unieke kwaliteiten van je kind.

Een compliment?

Het is makkelijk om je kind te complimenteren bij elke prestatie. Natuurlijk, het is fijn om je kind te laten weten dat je trots op hem of haar bent. Maar vaak geven we complimenten die een impliciet oordeel bevatten. Denk maar eens aan de vele keren dat je zegt: “Wat ben je een lieve jongen” of “Goed zo, dat heb je mooi gedaan!” Wat betekent "lief" precies? Wat is de definitie van “goed”? Wanneer je een compliment geeft dat alleen draait om een prestatie of gedrag, kan je kind onbewust het gevoel krijgen dat het alleen waard is om van je te houden als het iets doet wat jij goedkeurt. Dit kan leiden tot gevoelens van afwijzing wanneer ze niet aan je verwachtingen voldoen.

Complimenten over het proces, niet over de prestatie

Hoe geef je dan wel complimenten die echt bijdragen aan het zelfvertrouwen van je kind? De sleutel zit hem in de inspanning. In plaats van je kind alleen te complimenteren met een “Goed zo!” kun je beter zeggen: “Ik zie dat je je best hebt gedaan!” Of, in plaats van te zeggen “Wat een mooie tekening,” kun je zeggen: “Ik zie dat je veel verschillende kleuren gebruikt hebt in je tekening”. Bovendien kan het helpen om complimenten te geven vanuit een ik-boodschap: Zo help je je kind te begrijpen dat het niet alleen gaat om het resultaat, maar ook om het proces en de inzet die ze hebben getoond.

Kinderen voelen zich veel meer gewaardeerd wanneer ze erkend worden voor hun keuzes en inspanningen, in plaats van dat er een oordeel aan vastzit. Dit draagt bij aan hun gevoel van zelfwaardering en leert ze dat ze gezien worden voor wie ze zijn, niet alleen voor wat ze “moeten” zijn.

Erkenning: de sleutel tot vertrouwen en groei

Maar de allerbelangrijkste boodschap die je aan je kind kunt geven, is erkenning. Het gaat niet om het geven van een compliment voor iets specifieks dat ze hebben gedaan, maar om het omarmen van wie ze zijn. Wanneer je je kind met onvoorwaardelijke liefde, respect en vertrouwen erkent, voelt je kind zich gezien en gewaardeerd. Erkenning helpt hen om zelfvertrouwen op te bouwen en leert ze dat ze waardevol zijn, ongeacht de uitkomst.

Oprechte aandacht: de mooiste bloem laten groeien

In plaats van te focussen op het resultaat, is het belangrijk om aandacht te geven aan het proces en de groei van je kind. Toon oprechte aandacht voor wat ze doen, hoe ze zich voelen en wie ze zijn. Dit is alles wat ze nodig hebben om te groeien tot de mooiste bloem die zij zijn.

Jij kunt je kind helpen groeien door er gewoon te zijn en hen te omarmen voor wie ze zijn. Geef complimenten zonder oordeel en help hen te begrijpen dat ze waardevol zijn, precies zoals ze zijn.

Vorige
Vorige

Ontwikkelingsfasen van een kind (0-12 jaar)

Volgende
Volgende

Objectconstantie en de magie van aanwezig zijn