Slapen: een scheiding

Tips om jouw kind hierbij te ondersteunen

Het kan lastig zijn wanneer je kind in de avond moet gaan slapen, het besef is er dat hij/zij 's nachts zonder jou moet slapen, en dat kan onzekerheid geven, of angsten met zich meebrengen. Slapen is als een scheiding. Kinderen mogen leren dat de verbinding er altijd is, zelfs als je niet fysiek aanwezig bent.

Er zijn mooie manieren om die verbondenheid te behouden, woorden en concrete voorwerpen kunnen de scheiding van jou als ouder overbruggen.

Hier zijn enkele tips om je kind te helpen wanneer het inslapen moeizaam gaat.

1.     Verbinding: gebruik symbolische voorwerpen.

Zorg tijdens het bedtijdritueel voor verbinding die, ondanks jouw afwezigheid, er altijd is. Hiervoor kan je symbolische voorwerpen gebruik. Een mooie edelsteen waarvan jullie allebei 1 hebben, of een t-shirt met jou geur eraan.

2.     Leg de focus op wanneer je elkaar weer ziet.

Fantaseer over wanneer jullie elkaar weer zien en wat jullie dan gaan doen. Maak een leuk plan voor de ochtend, zorg dan juist voor een verbindende activiteit (je kind is de hele nacht zonder jou geweest). Dit helpt je kind te weten dat de ‘scheiding’ tijdelijk is.

3.    Kom nog een keer terug wanneer je kind al slaapt.

Geef aan dat je even naar je kindje komt kijken wanneer jij naar bed gaat, en vertel dit de volgende ochtend. Het geeft extra zekerheid en vertrouwen.

4.     Blijf kijken en luisteren naar de behoefte van jouw kind

Soms is het gewoonweg nodig om er even bij te blijven. Het is helemaal niet erg om je kindje te troosten als ze dat nodig hebben – dit helpt hen te begrijpen dat je er altijd zal zijn. Het gaat om het bieden van houvast die je kind nodig heeft om zich veilig.

Gaat het inslapen lastig, en is het elke avond een strijd? Er kan meer aan de hand zijn, want als het om slapen gaat is het altijd een samenspel van factoren waardoor slapen een uitdaging kan worden. Wil je hier meer inzicht in? En weer het vertrouwen voelen dat wat je doet, goed is? Ik help je daar graag bij. Een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek is zo gemaakt!

Vorige
Vorige

Gedrag Vertalen met een Kindertolk®: PresentChild Methode® voor ouders

Volgende
Volgende

Onvoorwaardelijke liefde