Hoe bepaal je de ideale wakkertijden voor je kindje?
Wakkertijden? Hoe werkt dat en wat betekent het? In mijn andere blog ‘Hoe slaapt een pasgeboren baby’ heb ik het al even genoemd. Eigenlijk is het simpel, de wakkertijd is de periode waarin een kindje wakker kan zijn tussen de slaapjes. Maar hoe worden die wakkertijden bepaald?
Slaap
Slapen wordt ingesteld door biologische klokken, het circardiaanse ritme. Om de biologische klokken goed in te stellen, kun je gebruik maken van het daglicht in de ochtend. Licht heeft invloed op de aanmaak van hormonen. Zonlicht zorgt namelijk voor aanmaak van cortisol (alert zijn). Maar als bijvoorbeeld ‘s nachts het nachtlampje bijvoorbeeld te fel brandt, wordt er een verkeerde boodschap afgegeven. Daarom is het belangrijk om de kamer zo donker mogelijk te maken.
Om te kunnen slapen moet je moe zijn. Je wordt moe doordat er slaapddruk opgebouwd wordt, dat gebeurt via het homeostatische proces. Slapen is een spel der hormonen. Het juiste moment is als de slaapdrang (melatonine) hoog is en de alertheid laag (cortisol).
Slaapwindow
Wat het juiste moment is om te slapen, hangt af van de leeftijdsfase waarin een kind zit. Er is dan ook per leeftijd een ideale ‘slaapwindow’. De ‘slaapwindow’ geeft aan hoe lang een kindje wakker (de wakkertijden) kan zijn en wanneer de hormonen het meest gunstig zijn om in slaap te vallen. Hoe ouder een kindje wordt, hoe langer hij wakker kan blijven, en hoe minder slaapwindows er zijn.
Het is belangrijk om je kindje binnen de wakkertijd naar bed te brengen. Dit betekent dat je 10-15 minuten voordat de wakkertijd eindigt begint met het bedtijdritueel, zodat je kindje op het einde van de wakkertijd in bed ligt en de kans krijgt om te gaan slapen. Of hij daadwerkelijk ook gaat slapen, bepaalt hijzelf. Als je je kindje te vroeg naar bed brengt, is er niet genoeg slaapdrang en zal het moeilijker zijn om in slaap te vallen, er is dan meer hulp nodig. Wat vervolgens leidt tot lichtere en kortere slaap. Dat resulteert in oververmoeidheid en maakt het weer lastiger om te slapen. Ben je te laat, dan is de alertheid te hoog en is de slaapdrang zo goed als weg, wat goed (in)slapen weer lastig maakt. Het is dus belangrijk om je aan de wakkertijden te houden. Als je op het juiste moment gaat slapen, krijg je de beste slaap.
Bij ieder slaapje, zelfs als je kindje na 15 minuten alweer wakker wordt, neemt de slaapdruk direct af. De slaapdruk bouwt weer op wanneer je kindje weer wakker is. Dit is de reden waarom een kindje na een kort dutje moeilijk weer in slaap kan vallen.
Je gaat nooit over de wakkertijd heen, het is een maximale tijd. Je kunt echter wel de wakkertijd verkorten als je kindje eerder moe is. Vertrouw hierbij op je eigen gevoel, de wakkertijden en de signalen van vermoeidheid. Let echter op, een oververmoeid kindje geeft vaak niet duidelijk aan dat het moe is, dus alleen vertrouwen op slaapsignalen is niet verstandig.
De wakkertijden zorgen ervoor dat je kindje op het juiste moment naar bed gaat, waardoor hij de kans krijgt om te gaan slapen zonder veel hulp nodig te hebben en zelfstandige slaapassociaties ontwikkelt. De kwaliteit van de slaap zal goed zijn en er zal sprake zijn van herstel omdat de processen goed zijn afgesteld. Dit betekent dat je kindje goed zal slapen, vrolijk wakker wordt en het volgende slaapmoment gemakkelijker voorspelbaar zal zijn met een grotere kans op een goed slaapje.
Heb je moeite met het slapen van je kind? Heb je al allerlei dingen geprobeerd, maar merk je geen verbetering? Ik help je graag om meer rust en verbinding in huis te krijgen, door op zoek te gaan naar de mogelijke onderliggende oorzaak. Je hoeft het niet alleen te doen, maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek zodat we kunnen bespreken wat ik voor jou zou kunnen betekenen.
Warme groet,
Marijn